perjantai 28. huhtikuuta 2017

Raskausajan tarkastukset Saksassa

Kuten olen tainnut aiemminkin mainita, ei täällä ole samanlaista neuvolajärjestelmää kuin Suomessa. Raskausajan tarkastuksissa käydään omalla naistenlääkärillä. Itselläni ei ollut vielä omaa lääkäriä, kun tulin raskaaksi, joten aloimme sellaista etsiä täältä. Ilmeisesti naistenlääkärien kanssa on alueellamme sama tilanne kuin lastenlääkäreiden, eli he ovat melko täyteen buukattuja. Me taisimme soittaa seitsämälle eri lääkäriasemalle ennen kuin saimme varattua ajan. Ensimmäinen lääkärikäynti on yleensä siinä raskausviikon 7 tienoilla. Me varasimme ajan sen verran myöhässä, että oma ensimmäinen käyntini oli viikolla 8. Tuolloin lääkäri ultraamalla varmisti raskauden ja sen jälkeen keskusteltiin hieman lääkärin kanssa ja täytettiin Mutterpassia (=äitiyskortti). Lääkärikäynnin jälkeen hoitaja otti vielä samat mittaukset kuin Suomessakin terveydenhoitajan käynnillä eli verenpaineen ja painon sekä lisäksi otettiin verinäytteet. 

Ensimmäisen käynnillä hoitajat antoivat tällaisen laatikon meille mukaan.

Laatikko sisälsi tarjouksia, lehtiä ja vaippanäytteitä.
Ensimmäisen käynnin jälkeen lääkärikäyntejä on neljän viikon välein ja raskauden loppupuolella kahden viikon välein. Jos raskaus menee yli lasketun ajan, on lääkärikäynti lähes joka päivä. Jokaisella käynnillä annetaan alkuun virtsanäyte ja hoitaja tarkistaa verenpaineen ja painon. Sen jälkeen on lääkärikäynti, ja minulla on ainakin lääkäri tähän mennessä aina tarkistanut vauvan voinnin ultraamalla ja sen jälkeen on keskusteltu lääkärin kanssa. Erona Suomeen, ei täällä kuulu nt-ultra normaaleihin tarkastuksiin (ellei kuulu riskiryhmään), mutta sen saa halutessaan teetettyä omakustanteisesti. Oman lääkärini mukaan tarkastuksen olisi voinut tehdä ultraamalla noin 200€ hintaan tai verikokeella noin 300-400€ hintaan. Kyselin lääkärin mielipidettä sekä paikallisilta kavereilta, miten täällä kyseiseen ultraukseen suhtaudutaan ja kuinka yleinen se on, ja vastausten perusteella ei kovinkaan moni kyseistä tarkistusta suorita. Mekin päätimme jättää kyseisen ultrauksen tekemättä, koska lopputulos ei olisi millään tavalla vaikuttanut mielipiteeseemme siitä haluammeko pitää lapsen. 

Täällähän etsitään itselle myös oma kätilö, joka suorittaa vauvan syntymän jälkeen kotikäynnin ja tarkistaa vauvan voinnin. Ilmeisesti kätilön voisi etsiä myös jo raskausaikana ja hän voisi suorittaa joitakin tarkastuksia lääkärin sijaan. Meillä on kuitenkin sellainen tilanne, että toivomme vauvan syntyvän elokuun lopulla Suomessa, joten en ole tarkemmin tähän kätilöasiaan tutustunut.

Itse olen ollut lääkäriimme ja tähän systeemiin ihan tyytyväinen. Olen pitänyt erityisesti siitä, että lääkäri on joka kerran ultrannut, joten vauvan on päässyt näkemään useasti ja näin on tarkastettu, että kaikki on kunnossa. Lisäksi pidän siitä, että lääkäri on aina sama, joka tulee tutuksi monien käyntien aikana.
Huonona puolena voisin mainita odottamisen. Lääkärikäynnillä on pitänyt aina omaa vuoroaan hieman odotella, muutamaankin kertaan on lääkäri ollut yli tunnin myöhässä. Lisäksi myös maksusysteemi on hieman monimutkainen, koska laskut lääkärikäynneistä tulee kotiin, ne maksetaan ja lähetetään sitten vakuutusyhtiöön, joka sitten korvaa maksut takaisin. Näin ainakin meillä, kun me kuulumme yksityiseen sairauskassaan.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teksti! Itse olen tyytyväinen tähän Suomen systeemiin, sillä ei tarvitse kuin yhden soiton neuvolaan siitä, että on raskaana. Tuo joka kertainen ultraus sen sijaan kuulostaa ihan huipulta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tämä systeemi täällä hieman monimutkaisempi, mutta tarkastukset ovat täällä kyllä laajemmat verrattuna Suomeen. Molemmissa on siis puolensa :) Itsellä kun on esikoisen ajalta kokemukset Suomesta ja tästä toisesta raskaudesta täältä Saksasta, niin voi vähän vertailla molempien maiden systeemejä.

      Poista