perjantai 10. helmikuuta 2017

Kymmenen havaintoa Saksasta (osa III)

Olen aiemmin kirjoitellut havainnoistani Saksassa ja eroista Suomeen, osa I löytyy täältä ja osa II täältä. Seuraavat havainnot liittyvät lapsiin ja vanhemmuuteen, ja perustuvat tosiaan omiin kokemuksiini meidän alueellamme Saksassa.

1. Täällä on melko yleistä, että lapsi menee päiväkotiin vasta 3-vuotiaana. Usein lapsi on kotona äidin kanssa, mutta täällä tuntuu olevan myös melko tavallista, että isovanhemmat auttavat paljon lastenhoidossa.

2. Heilbronnissa päivähoito on ilmaista yli 3-vuotiaille.

3. Jos lapsen haluaa laittaa hoitoon alle 3-vuotiaana, suositaan yleensä perhepäivähoitoa (Tagesmutter). Varsinkin, jos lapsen haluaa laittaa vain osapäivähoitoon, on Tagesmutter edullisempi vaihtoehto, koska laskutus on tunneittain. Päiväkodissa hoitomaksu olisi sama riippumatta hoitoajasta.

4. Äitiysloma, vanhempainvapaa ja kotihoito toimii täällä melko samalla systeemillä kuin Suomessa, eli äitiyslomaa ja vanhempainvapaata yhteensä noin vuosi ja sen jälkeen halutessaan lasta voi jäädä hoitamaan kotiin kunnes lapsi on 3-vuotias.

5. Lapsilisä on täällä suurempi Suomeen verrattuna, vajaa 200€ ensimmäisestä, toisesta ja kolmannesta lapsesta, neljännestä eteenpäin summa on reilut 220€.

6. Täällä ei ole samanlaista neuvoloita kuin Suomessa, vaan lapselle etsitään itse lastenlääkäri. Kirjoittelinkin lastenlääkäristä ja tarkastuksista tarkemmin aiemmin (löytyy täältä). 

7. Täällä imetys ei ole niin "tavallista" kuin Suomessa. Ilmeisesti jo synnytyssairaalassa usein kysytään haluaako imettää, eikä kieltäytymistä tarvitse sen enempää perustella. Suomessa taidetaan enemmänkin odottaa, että kaikki imettävät. Täällä olen harvemmin nähnyt imettäjiä yleisillä paikoilla. Lisäksi täällä imetetään usein vähemmän aikaa kuin Suomessa, eikä taaperoimetys taida olla kovin suosittua.

8. Ihmiset tuntuvat täällä olevan hyvin lapsirakkaita. Vieraitakin pieniä lapsia ihastellaan ja heille leperrellään. Kun liikun tytön kanssa, tulee meillekin joku lähes päivittäin juttelemaan tai ympäriltä kuuluu ihastelua (=so süß!).

9. Lapsiin suhtaudutaan myös ravintoloissa erittäin hyvin. Meidät on ainakin ilolla otettu aina vasteen isojen vaunujenkin kanssa, tuotu syöttötuolia ja lämmitetty ruokia.

10. Erikoisena huomiona, lapsille ei täällä usein pueta hanskoja. Vaikka olisi kuinka kylmä, näkyy lapsia ilman hanskoja. Luin jonkun artikkelin lasten pukemisesta eri maissa, jossa oli mainittu ettei Saksassa lapsille pueta hanskoja ettei heistä tulisi palelevia aikuisia. En sitten tiedä onko tämä se syy?! ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti