keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Lastenlääkäri Saksassa

Saksassahan ei ole samanlaista neuvolajärjestelmää kuin Suomessa. Täällä etsitään itse lapselle lastenlääkäri, jolla lapsi käykin sitten 18 vuoden ikään saakka. Ainakin meidän alueellamme ovat lastenlääkärit vielä melko buukattuja eikä lääkärin löytäminen ole aina niin helppoa. Meillä kävi kuitenkin tuuri ja saimme juuri haluamamme lastenlääkärin, josta olimme saaneet miehen työtovereilta suosituksia. Muutimme tänne tyttäremme ollessa kahden kuukauden ikäinen, joten lääkärin etsintä oli heti aluksi kiireellinen, koska toki vauvana tarkastuksia on useimmin. Täällä on myös hieman erilainen rokotusohjelma kuin Suomessa, joten jouduimme sitäkin hieman kirimään, koska täällä osat rokotuksen annetaan hieman aiemmin kuin Suomessa ja rokotusohjelmaan kuuluu muutama rokotus enemmän. 

Vauvan (ja vielä vähän isommankin lapsen) tarkastukset ovat U1-U9. U1 tarkastus tehdään ensimmäisellä elinviikolla ja U9 lapsen ollessa 60-64 kuukauden ikäinen. Mehän kävimme pari ensimmäistä kuukautta tarkastuksissa Suomessa, joten meidän ensimmäinen tarkastus oli täällä U4, joka tehdään 3-4 kuukauden ikäiselle. Meillä oli myös tuolloin alussa muutama ylimääräinen lääkärikäynti rokotuksia varten. Miten tarkastukset sitten eroavat verrattuna Suomen neuvolaan 
- Joka kerralla tarkastuksen tekee lääkäri. Hoitaja tekee alkuun mittaukset, mutta joka kerta myös lääkäri tulee itse tekemään tutkimuksen.
- Täällä tarkastukset ovat olleet perusteellisempia. Esimerkiksi ensimmäisellä kerralla meidän tytöltä myös ultrattiin sisäelimet ja tarkasteltiin ultraamalla lonkan ja polvien rakenteita.
- Tarkastuksia on harvemmin kuin Suomessa, esimerkiksi  6-12 kuukauden välillä ei ole ollenkaan lääkärikäyntiä.
- Rokotusohjelmaan kuuluu täällä hieman enemmän rokotuksia, joten rokotuskertoja on ollut enemmän. 
- Käynnit ovat maksullisia, jotka tosin korvataan vakuutuksen(/sairauskassan) kautta

Mielestäni posiitivinen puoli tässä järjestelmässä on, että samalla lääkärillä käydään sitten täysi-ikäisyyteen asti, joten oma lääkäri tulee tutuksi. Jos lapsi sairastuu, niin omalle lääkärille varataan aika, ja ainakin me olemme saaneet ajan pikaisellakin varoitusajalla samalle päivälle. Toki jos lääkäriasema on suljettu, niin silloin mennään kiireellisissä tapauksissa päivystykseen sairaalaan.

Meillä onkin sitten jo parin viikon päästä edessä seuraava tarkastus. Pikkuinen on kohta jo yksivuotias! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti