sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Vauvan nukkumisesta

Nukkuminen - se on meillä sujunut melko huonosti alusta asti. Meidän tyttö syntyi melko pienikokoisena, joten jouduimme alussa syöttämään häntä kolmen tunnin välein. Tämä tarkoitti, että tyttö herätettiin öisinkin joka kolmas tunti, vaikka usein hän olisi mieluummin nukkunut kuin syönyt. Uskon, että jatkuvilla herätyksillä oli vaikutusta hänen unirytmiinsä ja että hän tuosta syystä alkoi myöhemminkin nukkua pätkissä ja usein heräillen. Tyttö heräili vielä neljänkin kuukauden ikäisenä tunnin-parin välein öisin. Onneksi kuitenkin välillä oli parempiakin kausia ja kuukausi kuukaudelta unipätkät ovat pidentyneet pikkuhiljaa. Puolen vuoden iässä tyttö alkoi vihdoin nukkumaan vähän paremmin (ainakin hetkellisesti). Kahdeksan-yhdeksän kuukauden iässä tapahtui myös muutos parempaan ja tuolloin alettiin öisin heräillä vain noin 2-4 kertaa.

Myönnän, että ennen tytön syntymää oletin, että vauvan nukahtamiseen voi itse vaikuttaa. Eli jos vain opettaa vauvan itse nukahtamaan, niin se onnistuu. Enää en ole siitä niin varma ;) Monet ovat kehuneet unikoulun auttaneen vauvaa itse nukahtamaan ja nukkumaan koko yön. Me olemme muutaman kerran pientä unikoulua kokeilleet, mutta meidän tyttö ei vain suostu jäämään yksin nukkumaan. Kahdeksan kuukauden iässä pidimme vajaan viikon unikoulun, jonka tosin jouduimme keskeyttämään tytön sairastuttua. Unikoulu auttoi sen verran, että sylin lisäksi tyttö suostuu välillä nukahtamaan omaan sänkyynsä, kunhan joku on koko ajan vieressä silittämässä. Yksin häntä en ole saanut nukahtamaan, tyttö vain itkee niin paljon ja kovaa eikä tuolloin rauhoitu muuhun kuin syliin, pelkät taputtelut ja rauhoittelut ei meillä auta.

Nykyään meillä nukutaan suhteellisen hyvin (ainakin alkuun verrattuna ;)), mutta vaihtelevasti (välillä on aina huonompia öitä ja pidempiä herätyksiä). Pari viikkoa sitten siirsimme tytön omaan huoneeseensa nukkumaan. Muutama yöherääminen on tuon siirron ansiosta jäänyt pois. Tyttö menee nukkumaan kahdeksan aikoihin ja herää yleensä muutaman kerran ennen kuin me menemme nukkumaan ja yöllä parisen kertaa. Aamuyöllä, kun tyttö herää noin 3-5 aikaan, otan hänet meidän väliin nukkumaan ja imetän tytön. Aamuherätys on yleensä 7-8.30 välillä.

Meillä siis edelleenkin odotellaan kokonaisia öitä! Toki olen tyytyväinen, että tyttö nukkuu yleensä melko hyvin, koska tiedän, että hän voisi nukkua paljon huonomminkin ;) Onneksi tyttö myös nukkuu muutamat päiväunet päivällä ja usein nukummekin päiväunet yhdessä :) Jossain vaiheessa toki voisi yrittää taas unikoulua (vaikka en edelleenkään ole varma tuleeko se meillä toimimaan).

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti