perjantai 25. marraskuuta 2016

10 kuukautta

Pikkuinen täytti tässä marraskuun loppupuolella 10 kuukautta! Enää on kuukausi jouluun ja kaksi kuukautta ensimmäisiin synttäreihin!


Kahdeksan kuukauden jälkeen alkoi nopeasti tapahtua kehitystä liikkumisessa. Ensin noin 8,5 kuukauden ikäisenä tyttö oppi ryömimään eteenpäin. Hän ei kuitenkaan kovin paljon tykännyt ryömiä vaan mieluummin istuskeli tai ryömi taaksepäin ja ympäri. Vain jos hän näki jotain tosi kiinnostavaa, niin sitten ryömittiin eteenpäin ;) Tuosta ei mennytkään pitkään, kun tyttö alkoi kontata. Hän melkeinpä jätti siis ryömimisen välistä ja noin 9 kuukauden iässä alkoi konttaus. Ja sen jälkeen vauhtia onkin riittänyt! Lisäksi tyttö oppi konttauksen kanssa samoihin aikoihin nousemaan ylös tukea vasten. Tyttö nousee usein polvilleen tukea vasten ja on nyt viime aikoina alkanut nousta enemmän seisomaankin.

Ruokailussa on siirrytty yhä enemmän sormiruokailuun. Enää ei soseet ja puuro uppoakaan samaan tyyliin kuin ennen. Välillä yhdeksän kuukauden iässä on ollut vaiheita, kun soseet ei ole maistunut joinakin päivinä ollenkaan. Kaikki juotava uppoaa hyvin; maito, velli ja smoothiet, sekä monet sormiruoat maistuu kuten maissinaksut, porkkanaletut ja puurorieskat. Eilen tein tytölle jauheliha-couscouspötköjä, jotka tuntuivat myös maistuvan hyvin :) Monet sormiruoat on kyllä myös hylätty, esim. lohi, munakas, avokado ja bataatti on jääneet kokonaan syömättä. No jospa ne useammalla maistelukerralla alkaisi maistumaan.

Tyttö siirrettiin yhdeksän kuukauden iässä omaan huoneeseen nukkumaan ja sitä myötä nukkuminen on ehkä hieman parantunut. Nykyään nukahdetaan ja nukutaan suht hyvin :) Öisin heräillään vielä noin neljä-viisi kertaa, yleensä muutaman kerran ennen kuin me olemme itse menneet nukkumaan ja loput sitten yöllä. Aamuyöstä tyttö syö kerran ja siirtyy loppuyöksi meidän viereen nukkumaan. 
Päiväunia nukutaan kahdet noin tunnin unet. Aamuisin, jos olemme kotona, tyttö nukkuu ensimmäiset unet minun vieressäni ja toiset päiskyt iltapäivällä omassa sängyssä. Jos olemme liikenteessä tyttö nukkuu hyvin autossa tai vaunuissa.

Tällä hetkellä inhokkijuttuhin kuuluu selällään makaaminen (vaipanvaihto alkaa olla mahdotonta!), heti pyörähdetään mahalleen ja siitä istumaan ja liikkeelle. 

Parasta on tällä hetkellä tehdä kaikkea kiellettyä uudestaan ja uudestaan, mm. pistorasialle meno on tosi kivaa, kun äiti tulee aina siirtämään pois (ollaan peitetty pistorasiat toki suojilla!). Tuolloin kiljutaan ja kikatetaan hirveästi :) On myös kiva tutkia kaikkia paikkoja ja tavaroita kuten lehtiroskia, kenkiä, panttipulloja jne. ja levitellä niitä ympäriinsä ;) Ja kylpeminen ja uiminen on edelleenkin suosiossa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti