lauantai 8. lokakuuta 2016

Hankinnat vauvalle

Kun raskausaikana aloimme selvittää mitä kaikkea vauvalle tulisi hankkia, yllätyimme tavaran määrästä. Tietenkin kaikki perushankinnat kuten vaunut ja turvakaukalo olivat selvillä jo hyvissä ajoin, mutta monet tarpeelliset hankinnat olisi jääneet tekemättä ilman googlailuja ja tuttavien neuvoja ;)

Oman kokemukseni mukaan listaankin alle, mitkä hankinnat olemme itse kokeneet tarpeellisimpina pienen vauvan kanssa.

1. Lastenvaunut ja matkarattaat
Googlailin useita päiviä eri vaunuja, mutta ostimme kuitenkin liikkestä ihan eri vaunut kuin mitä olin netistä katsonut. Itse hankimme Emmaljungan Super Nitrot City Kopalla. Suosittelenkin käymään liikeessä testaamaassa vaunuja ennen ostopäätöstä. Me ostimme vaunut suoraan kaupasta, koska löysimme omamme hyvällä alella, mutta usein ulkomailta tilattuna saa halvemmalla kuin Suomesta, esimerkiksi moni saksalainen verkkokauppa toimittaa myös Suomeen.
Matkarattaat hankimme tytölle vasta hänen ollessa noin viiden kuukauden ikäinen. Meillä ne ovat olleet erittäin tarpeelliset, kun lennämme melko usein etenkin Saksan ja Suomen välillä ja matkustamme täällä Saksassakin paljon. Meillä on matkarattaina Quinny Zapp Xtra2, joihin meillä on lisäksi matkustuslaukku, johon vaunut saa taitettua pieneen tilaan.

2. Turvakaukalo
Me matkustamme paljon autolla, joten meillä on ollut turvakaukalo ahkerassa käytössä alusta asti. Meidän turvakaukalon saa autossa kiinnitettyä pelkillä turvavöilläkin, mutta turvallisin se on varmasti adapterin kanssa, jonka saa isofixillä auton penkkiin kiinni (nämä kaksi termiä olivat minulle ennen vauvaa täysin vieraat, turvakaukalon adapteri ja isofix ;) ). Mielestäni kannattaa myös hankkia turvakaukalo, jonka saa vaunu adaptereilla liitettyä vaunuihin kiinni, niin nukkuvan vauvaa ei aina tarvitse nostaa kaukalosta vaunuihin, kun kaukalon saa vaunun runkoon adaptereilla kiinni.

3. Pinnasänky
Meidän tyttö on alusta asti nukkunut omassa sängyssään. Toki alussa nukuttiin välillä sylissä ja välillä perhepedissä (edelleenkin osan yöstä tyttö nukkuu usein välissämme), mutta pääsääntöisesti hän on nukkunut suurimman osan öistä omassa sängyssään.

4. Hoitopöytä
Monethan pitävät hoitopöytää täysin turhana hankintana, mutta meillä hoitopöydälle on ollut alusta asti käyttöä. Tosin ostaisin ehkä hoitopöydän, jota voi myöhemmin käyttää muuhun tarkoitukseen (kuten lipastona). Nyt tytön ollessa reilun 8kk käytämme edelleenkin hoitopöytää, mutta enää se ei ole niin välttämätön kuin pienen vauvan kanssa. Saman asian toki ajaa esim. hoitoalusta pyykinpesukoneen päällä tai kodinhoitohuoneen tasolla, mutta meillä ei ollut näitä vaihtoehtoja kodissamme. 

5. Sitteri
Emme olleet edes hankkimassa sitteriä ja saimmekin sellaisen sattumalta tuttavien kautta ennen tytön syntymää. Sitteri on ollut myös ahkerassa käytössä tähän päivään asti. Tyttö ei ihan pienenä viihtynyt yhtään lattialla, joten sitteri oli kätevä apu esim. suihkun, ruoanlaiton ja siivouksen ajan. Meidän 8kk tyttö viihtyy edelleenkin sitterissä lyhyitä aikoja.

6. Kylpyamme ja kylpytuki
Kylpyammehan on toki selvä hankinta vauvalle, mutta kylpytukea emme tajunneet hankkia. Saimme sellaisen tutuilta vasta tytön ollessa noin 4kk ikäinen. Mielestäni kylpytuki helpottaa kylpemistä paljon ja suosittelen kyllä kylpytuen hankkimista. 

7. Imetystyyny
Sain imetystyynyn siskoltani jo raskausaikana, jolloin siitä oli apua raskausvatsan kanssa nukkumisessa. Tytön ollessa ihan pieni vauva meillä syötiin useamman kuukauden ajan vähintään kolmen tunnin välein, koska tytön paino ei aluksi oikein lähtenyt nousuun. Syötöt kestivät alussa myös pidemmän aikaa, usein vähintään tunnin. Näin ollen olen varmasti viettänyt useita päiviä imettäen tyttöä, ja imetystyyny auttoi hyvän syöttöasennon löytämisessä. Edelleenkin käytämme imetystyynyä kotona ollessamme.

8. Kantoliina ja kantoreppu
Meidän tyttö on pienestä asti ollut melkoinen sylivauva, ja on vasta nyt viimeisen parin kuukauden aikana alkanut viihtyä enemmän lattialla. Tajusin hankkia kantoliinan tytön ollessa noin kuukauden ikäinen. Hankin tuolloin trikooliinan, joka oli mielestäni kätevä pienen vauvan kanssa. Liina on ollut kätevä, kun olen päässyt mm. tekemään ruokaa, siivoilemaan ja pesemään pyykkiä, kun tyttö ei ole tuota aikaa viihtynyt muualla kuin sylissä. Kantorepuksi hankin vähän myöhemmin Kokadin  Flipin. Reppua olen käyttänyt myös ulkona tytön kanssa, liinaa enemmän vain kotona. 

9. Yövalo
Me olemme käyttäneet aina yövaloa ettei yöllä ole ollut ihan pilkkopimeää. Valo oli aluksi oikeastaan imetystä varten, mutta nyt olemme huomanneet ettei tyttö tykkää enää nukkua täysin pimeässä. Ostimme oman yövalomme Ikeasta. 

10. Tripp Trapp syöttötuoli (Newborn Set)
Pelkkä syöttötuoli ei toki ole ihan pienelle vauvalle vielä välttämätön hankinta, mutta me saimme siskoltani syöttötuoliin liitettävän Newborn Setin. Meidän pikkuinen istui siinä meidän ruokaillessa ja touhuillessa keittiössä, ja viihtyikin selvästi paremmin, kun sai olla samalla tasolla muiden kanssa. Nyt tytön jo istuessa, istuu hän Tripp Trapissa Baby Setissä. Tuoli onkin mielesni kätevä, kun se käy eri ikäiselle vauvalle ja lapselle eri lisäosien ansiosta.

11. Rintapumppu ja tuttipullot
Meillä rintapumppu oli ahkerassa käytössä tytön ensimmäisten kuukausien ajan. Pumppasin maitoa useita kertoja päivässä, joten tuttipullojakin meillä oli useampi hankittuna. Nämä tosin ostimme vasta tytön syntymän jälkeen, koska imetyksen sujumisesta ei ikinä tiedä etukäteen. Enää en ole kyllä pumpannut useampaan kuukauteen eikä tyttö ole pulloakaan hyväksynyt useaan kuukauteen.
  
Meille turhia hankintoja ovat sen sijaan olleet tutit (tyttö ei missään vaiheessa hyväksynyt tuttia useista yrityksistä huolimatta), mobile pinnasänkyyn (ei auttanut ainakaan nukkumisessa yhtään eikä juuri muutenkaan kiinnostanut), unipussi (testattiin josko auttaisi nukkumisessa, mutta ei meillä toiminut) ja itkuhälytin (ei koskaan hankittu eikä ole kyllä tarvittukaan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti