sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Sormiruokailu

Meillä on aloiteltu sormiruokailua. Itse tutustuin aiheeseen oikeastaan vasta ihan äskettäin, enkä ollut tiennyt, että sormiruokailun olisi voinut aloittaa aiemminkin. Tosin ilmeisesti sormiruokailun aloittaessa pitäisi vauvan jo istua ja meidän tyttö alkoi istua syöttötuolissa vasta seitsämän kuukauden ikäisenä, vajaa kuukausi sitten, joten ei tässä montaa viikkoa ehtinyt jäädä välistä. Soseethan meillä aloitettiin jo neljän kuukauden ikäisenä, joten meillä mennään nyt edelleenkin pääasiassa soseilla ja otetaan pikkuhiljaa sormiruokia mukaan.

Alkuun olen tytölle antanut ihan vain kurkkua sekä kukka- ja parsakaalia maisteltavaksi. Tyttö on ollut vähän ihmeissään ja aluksi vain ihmettelee ja tutkii ruokaa tarkasti. Lopulta ruoka eksyy kyllä suuhun asti, mutta näin alkuun ei kovin paljoa vatsaan asti. 
Olen antanut tytölle myös aina soseita syödessä oman lusikan käteen, että hän saa myös itse opetella lusikan käyttöä, mutta vielä ruoka menee suuhun paremmin äidin syöttämänä ;) Lisäksi olen antanut välillä kokeilla soseitakin sormilla, mutta vielä tyttö ei ole tajunnut laittaa sormia kokeilun jälkeen suuhun, soseella on vain kiva leikkia :)
Seuraavaksi voisimme kokeilla hedelmiä ja siitä pikkuhiljaa lisätä mukaan muita ruokia. Pitää myös käydä ostamassa maissinaksuja, joita kaikki vauvat tuntuvat jossain vaiheessa syövän :)
Ajatus sormiruokailusta on tuntunut myös vähän pelottavalta tukehtumisvaaran vuoksi, tyttö kun alkaa niin helposti kakomaan pelkkiä soseita syödessäkin. Olen kuitenkin lukenut, että vauvoilla kakomisrefleksi on paljon herkempi eikä pienestä kakomisesta ole vielä mitään vaaraa. Lisäksi ilmeisesti vauvan itse saadessa laittaa ruoan suuhun tukehtumisriskin pitäisi olla hyvin pieni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti