keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Kymmenen havaintoa Saksasta (osa II)

1. Täällä on sunnuntaisin kaupat kiinni. Ja ihan kaikki kaupat, en ole nähnyt mitään pikkukauppojakaan auki. Tosin silloin tällöin (muutamia kertoja vuodessa?) kauppakeskukset ja outletit ovat avoinna myös sunnuntaisin.

2. Naisille on omat parkkipaikat. Yleisillä parkkipaikoilla ja parkkihalleissa on usein erikseen merkityt paikat, joihin vain naiset saavat parkeerata. Nämä paikat on nimetty kylteillä Frauenparkplatz. 

3. Jäteastioita ei tyhjennetä täällä viikottain. Jokaiselle eri jäteastialle on oma tyhjennyspäivänsä, esimerkiksi sekajäte tyhjennetään joka toinen viikko ja energiajäte kerran kuussa. Edes tyhjennyspäivä ei välttämättä ole sama joka kuukausi, joten jätteiden keräyspäiviä varten on oma kalenteri, josta näkee tyhjennyspäivät. Lisäksi täällä on jokaisella kotitaloudella oikeus tilata kerran vuodessa jäteauto hakemaan isompia jätteitään kuten rikkinäisiä kodinkoneita ja huonekaluja tai muuta tarpeetonta tavaraa. Nämä jätetään vain kadulle edellisenä iltana, ja ilmeisesti muut ihmiset saavat käydä hakemassa kasasta itselleen tarpeellisia tavaroita, koska usein näkyy ihmisiä tonkimassa noita tavarakasoja.

4. Postipaketit toimitetaan täällä suoraan kotiin. Niitä ei siis haeta samallalailla postista kuin Suomessa (toki täälläkin taitaa olla pakettiautomaatteja, mutta ainakaan minulle ei ole yhtään lähetystä tullut automaattin). Jos et ole kotona, niin usein paketti jätetään naapurille. Samoin verkkokaupan palautukset tullaan hakemaan suoraan kotoa (itse pyysin saada viedä paketin itse postiin, koska yhden päivän odotin kotona, että paketti tullaan hakemaan, eikä sitä haettu!). Posti kulkee täällä myös lauantaisin.

5. Kännykkäliittymät ovat täällä kalliimpia kuin Suomessa. Liittymissä on myös datakatto. Siksi täällä on varmasti wifi useimmissa paikoissa. Itse käytän kännykän nettiä lähinnä vain whatsappiin ja muuten käytän nettiä kännykässä vain wifillä.

6. Täällä on verotus paljon monimutkaisempaa kuin Suomessa. Veroilmoituksen täyttöä varten kannattaa palkata ammattilainen, jos ei itse halua käyttää tuhottamasti aikaa siihen. Aviopareilla on lisäksi yhteinen verotus ja veroilmoituskin tehdään yhdessä.

7. Vesijohtovesi on tosi kalkkista täällä. Ilmeisesti edes paikalliset eivät kaikki juo vesijohtovettä vaan monet ostavat pullotettua vettä. Näin mekin teemme, pullotettu vesi on tosin hyvin halpaa täällä.
 
8. Vauvoilla ei ole 6kk ja 12kk välillä lääkärintarkastusta. Suomessahan tällä välillä on neuvolakäynti ja lääkärintarkastus 8kk ikäisenä. Mielestäni tuo 6kk väli melko pitkä noin pienelle, kun ei voi seurata vauvan kasvua ja kehitystä eikä pääse kysymään askarruttavista asioista.

9. Lapsilisä on täällä tuplasti sen minkä Suomessa, ainakin ensimmäisen lapsen kohdalla. Ensimmäisestä lapsesta saa lapsilisää vajaan parinsadan euron verran.

10. Vauvauinti on täällä usein järjestetty terveskeskuksen/terveysaseman uima-allastiloissa. Me olemme käyneet nyt kahdessa eri vauvauinnissa ja molemmat ovat olleet terveysasemien pohjakerroksissa pienissä uima-altaissa. 

Ensimmäinen osa löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti