tiistai 9. elokuuta 2016

Lentäminen vauvan kanssa

Olemme ehtineet matkustaa lentokoneella pikkuisen kanssa jo useamman kerran, vaikka ikää hänellä on vasta reilun kuuden kuukauden verran. Ensimmäisen lentomatkan teimme, kun tyttö oli vajaan kahden kuukauden ikäinen. Matkustimme tuolloin Helsingistä Ouluun mummolaan. Seuraava matka tehtiin Saksaan muuttaessamme, kun tyttö oli reilun kahden kuukauden ikäinen. Olemme myös ehtineet jo vierailla Suomessa muutamia kertoja näiden neljän täällä asutun kuukauden aikana. 


Matkustaessa sylivauvan kanssa, saa maksutta ottaa mukaan turvakaukalon ja rattaat vauvalle. Näin ainakin Finnairilla. Nämä on laitettava yleensä matkatavaraselvityksen yhteydessä ruumaan. Tosin, jos koneessa on tilaa, voi joskus saada vauvan viedä turvakaukalossa koneeseen. Näin saimme tehdä ensimmäisillä lennoillamme, kun lensimme Helsingistä Ouluun ja takaisin. Koneessa oli tuolloin sen verran tilaa, että saimme tytölle oman paikan, vaikka emme sellaista olleet varanneet. Saksasta Suomeen lentäessämme olemme joskus varanneet tytölle oman paikan, jolloin tietenkin olemme saaneet ottaa turvakaukalon koneeseen. Turvakaukalon saa kiinnitettyä istuimeen turvavöillä. Jos meillä ei ole ollut tytölle omaa paikkaa, tuolloin hän on istunut sylissämme lentojen ajan. Sylivauvalle annetaan koneessa oma turvavyö, joka kiinnitetään vanhemman vyöhön.
Finnairilta saa ainakin Helsinki-Vantaalla lähtöselvitystiskiltä pussin rattaille ja turvaistuimelle. Olen kuullut, että kaikilla ulkomaiden kentillä ei tuota pussia saa, joten se kannattaa varmuuden vuoksi säästää paluulentoa varten. Pussihan ei itsessään juurikaan suojaa rattaita tai istuinta, joten ainakin me olemme lisäksi suojanneet vaunut pehmikkeillä ja matkarattaille meillä on lisäksi oma lentokonelaukku
Jotkut matkarattaat tosin taitavat mennä sen verran pieneen tilaan, että ne saa ottaa matkustamoon mukaan. Ne ovat varmasti kätevät kentällä, jolloin vauvaa ei tarvitse koko ajan kantaa sylissä. Suosittelen myös jonkinlaista kantovälinettä kentälle mukaan, kantoreppua tai kantoliinaa, jos ei satu olemaan tuollaisia pieneen tilaan meneviä matkarattaita.  

Lentokentillä on usein omat turvatarkastusjonot lapsiperheille, näin on ainakin Helsinki-Vantaalla ja Frankfurtissa. Yleensä sylivauvan kanssa saa mennä myös koneeseen ensimmäisessä ryhmässä.  


Meillä matkat on aina sujuneet hyvin. Nousut ja laskut eivät ole tytöllä tuntuneet ollenkaan korvissa, ainakaan hän ei niihin millään tavoin reagoi. Olen kuullut vauvoilla pään aukileen vaikuttavan siihen ettei paine tunnu korvissa, en tosin tiedä kuinka totta se on. Imetän tyttöä normaalisti myös lentojen ajan ja hän nukkuu koneessa myös pieniä päiväunia. Muutamia kertoja on toki tytölle tullut myös lennoilla kiukku, mutta emme ole saaneet pahoja katseita osaksemme. Kerran myös lentoemäntä kävi mainitsemassa meille, ettei haittaa, vaikka tulisikin itku, että täällä saa itkeä :) Lentohenkilökunta onkin aina ollut hyvin ystävällistä ja ihastellut tyttöä :) Ei kommentteja:

Lähetä kommentti