maanantai 15. elokuuta 2016

Kymmenen havaintoa Saksasta

Olemme asuneet täällä Saksassa nyt neljän kuukauden ajan. Jo tämän lyhyen ajan täällä asuttuani olen kiinnittänyt huomion muutamiin asioihin, jotka eroavat Suomesta. Asumme melko pienessä kaupungissa eteläisessä Saksassa, joten nämä eivät välttämättä päde kaikkiin Saksan kaupunkeihin. Tässä kuitenkin omia havaintojani:
  1. Täällä on varattava aina mukaan käteistä. Suomessa olen tottunut maksamaan lähes aina kortilla eikä minulla ole aina edes ollut käteistä mukana. Oman kokemukseni mukaan olen huomannut, että täällä kaikki paikat eivät hyväksy luottokorttia, tai edes maksukorttia ylipäätään. Varsinkin useissa ravintoloissa ja kahviloissa hyväksytään vain käteismaksu.

  2. Täällä on oltava kotona skanneri/kopiokone. Olen huomannut, että kaikki ilmoittautumiset, meidän tapauksessa vauvan harrastuksiin, tulee hoitaa kirjallisesti. Usein ilmoittautumislomake lähetetään sähköpostiin, jonka jälkeen se tulee tulostaa, täyttää ja lähettää postilla. Lisäksi esimerkiksi verkkokaupan palautuksia varten on oltava tulostin, palautuslaput olen joutunut tulostamaan itse. 
   
  3. Saksalaiset ovat suomalaisia sosiaalisempia. Ainakin täällä meilläpäin usein tervehditään kadulla vastaantulijoita ja saatetaan tulla juttelemaankin. Varsinkin kun meillä on pieni vauva, tulevat tuntemattomat usein ihastelemaan tyttöä ja kyselemään ikää.

  4. Täällä tupakoidaan paljon! Täällä on tupakka-automaatteja joka kadun kulmassa, meiltäkin lähin automaatti on vain kymmenien metrien päässä. Täällä poltetaan mielestäni enemmän kuin missään missä olen aiemmin asunut.

  5. Ulkona ruokailu on halvempaa täällä. Lisäksi elintarvikkeet ja kosmetiikka on halvempaa. Vaatteet ovat mielestäni aikalailla samaa hintaluokkaa kuin Suomessa.
   
  6.  Liikennettä on paljon ja ruuhkia kertyy usein. Mielestäni kuitenkin toiset ajoneuvot ja jalankulkijat otetaan täällä paremmin huomioon. En koskaan joudu odottamaan kauaa suojatien laidalla, että auto antaa tietä.
   
  7. Jätteiden lajittelu on täällä tarkkaa. Toki Suomessakin lajittelu on mahdollista, mutta täällä se on pakollista. Sekajätteeseen meillä ei täällä mene juuri mitään vaippoja lukuunottamatta. Energiajätteeseen menee suurinosa, se sisältää täällä muovin ja pakkaukset sekä metallin. Sen lisäksi on toki biojäte, pahvi ja paperi sekä lasi. Suomessa käydessämme on tuntunut hassulta heittää kaikki roskat sekajätteeseen, joten Suomeen palatessamme alamme varmasti lajitella paremmin.
   
  8. ällä on paljon leikkipuistoja, vielä melko hienoja sellaisia, mutta ne ovat tyhjiä. Käymme tytön kanssa päivisin vaunukävelyillä ja silloin tällöin poikkeamme istumaan leikkipuistoon. Harvoja ovat ne kerrat, kun puistossa on ollut muita äitejä tai lapsia ylipäätään. Minua tämä ihmetytti, koska luulin, että Saksassa olisi melko paljon kotiäitejä. Ilmeisesti puistot ovat täydempiä iltaisin ja viikonloppuisin.
   
  9. Täällä ei ole samanlaista neuvolajärjestelmää kuin Suomessa, vaan lapselle täytyy itse etsiä lastenlääkäri. Ainakin meilläpäin useat lastenlääkärit ovat vielä niin varattuja, että he voivat kieltäytyä ottamasta uusia asiakkaita. Lääkärimaksut ovat melko suuria ja ne kustannetaan vakuutusten (Krankenkasse) kautta. 
   
  10. Äidinmaidonkorvike ostetaan kaupasta jauheena ja valmistetaan lisäämällä keitettyyn veteen. Täällä ei saa kaupoista valmiita nestemäisiä korvikkeita niin kuin Suomesta. En ole myöskään ainakaan vielä törmännyt samanlaisiin puuro- ja vellivalmisteisiin kuin Suomessa.  

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti